computer

”PHISHING” OG ”SMISHING”

PAS PÅ ONLINE SVINDEL: SÅDAN UNDGÅR DU ”PHISHING” OG ”SMISHING"

Hver dag angriber hackere store og små virksomheder samt private brugere, med henblik på at franarre fortrolige oplysninger eller penge ud af deres digitale ofre. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på forskellige typer af hackerangreb, så man når at spotte dem, før det er for sent. De mest udbredte typer af hackerangreb hedder ”phishing” og ”smishing”, som er blevet en stor forretning, der kan ramme alle.

Læs videre nedenfor, og bliv klogere på, hvad phishing og smishing er, og hvordan du beskytter dig selv imod det, så du undgår at miste penge, samt dele dine private oplysninger med uvedkommende personer.

 

Hvad er phishing og smishing?

 

Phishing er en slags cyber angreb, hvor hackere forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af internetbrugere. Phishing sker typisk ved, at man får tilsendt en e-mail (phishing) eller SMS (smishing), hvor afsenders formål er at få modtager til at udlevere sine personlige oplysninger i form af NemID-oplysninger, konto-oplysninger, CPR-nummer eller andre private oplysninger. I de e-mails eller SMS beskeder, som hackerne sender ud, linker hackerne enten til en falsk hjemmeside, som er en kopi af enten netbank, Facebook, hjemmeside eller andet, hvor modtager bliver bedt om at indtaste sit navn, adresse eller loginoplysninger.

Falder du i fælden, ved at klikke på linket og indtaste dine konto-oplysninger, bliver dine oplysninger sandsynligvis tilgængelig for hackeren, som får adgang til din konto og andre fortrolige oplysninger. I de værste tilfælde kan du risikere at miste dine penge og/eller være offer for identitetstyveri. Derfor er det vigtigt, at du kan spotte phishing og smishing, så du undgår at blive snydt af hackere.

Derudover skal du også være opmærksom på realtidsphishing. Denne form for phishing fungerer lidt anderledes. Her forsøger svindlere at snyde dig, imens du logger på en hjemmeside, hvor der pludselig dukker et nyt pop-up frem, og du bliver bedt om at indtaste dine oplysninger på ny. Undgå at indtast dine oplysninger i pop-ups, så du ikke videregiver dine oplysninger til de forkerte.

Hvorfor hedder det phishing?

 

Ordet phishing har en tæt sammenhæng med det engelske ord for at fiske, altså ”fishing”, da de kriminelle med phishing (og smishing) kaster deres net ud, i form af flere millioner af e-mails eller SMS-beskeder, for at ramme uskyldige mennesker, der falder i fælden ved at videregive fortrolige oplysninger omkring dem selv.

Hvordan beskytter du dig selv imod phishing og smishing? 

 

Den nemme måde at beskytte sig selv imod phishing, smishisng, realtidsphishing og andre digitale trusler, er ved at du downloader et antivirus program, der beskytter dig for diverse udefrakommende trusler. I den sammenhæng kan vi anbefale Chili Security internetsikkerhed, vores prisvindende antivirus program i verdensklasse, der kan hjælpe dig med, at du ikke står ude for en uheldig situation. Chili Security ligger i baggrunden og beskytter dig med sit tovejs firewall, der er et stærkt lag af netværkssikkerhed, som sørger for, at dine personlige oplysninger forbliver sikret imod datatyveri. Ønsker du dog selv at kunne spotte et phising eller smishing angreb, så læs videre nedenfor.

 

5 ting du skal være opmærksom på, for at undgå phishing og smishing:

 

1. Afsender: Den nemmeste måde at spotte en phishing e-mail eller en smishing besked, er ved at undersøge afsenderen nærmere, ved enten at tjekke e-mail adressen eller telefon nummeret på afsenderen. Står der et bestemt virksomhedsnavn i e-mailen, så kør markøren over afsenderens navn, og se om virksomhedens navn fremgår i mailadressen. Falske e-mail adresser indeholder typisk forskellige numre og bogstaver. Dog er der tilfælde, hvor virksomhedens navn også fremgår i mailadressen. Slå i dette tilfælde virksomheden op, og tjek om virksomhedens e-mail adresse stemmer overens med mailadressen på den afsender, der har taget kontakt til dig. Tvivler du på, om du står over for smishing, og indeholder beskeden et virksomhedsnavn, så slå afsenders telefonnummer op på en søgemaskine, og tjek eventuelt om telefonnummeret stemmer overens med pågældende virksomheds telefonnummer.

2. Links: Phishing mails og smishing beskeder indeholder typisk links, der har til formål at snyde dig, så du klikker ind på en falsk hjemmeside og angiver dine personlige oplysninger. Forhold dig derfor kritisk, og undgå at klikke på links i e-mails eller beskeder, som du ikke har tillid til. Du kan eventuelt køre musen over linket, for at se om adressen virker troværdig.

3. Anmodning om personlige oplysninger: Phishing mails eller smishing beskeder anmoder typisk om personfølsomme oplysninger. En vigtig huskeregel er; angiv aldrig dine personfølsomme oplysninger i en e-mail, SMS eller på de sociale medier.

4. Sproget: Sproget er også et vigtig parameter, som du skal være opmærksom på. Selvom svindlere er blevet bedre til at skrive, er indholdet af deres beskeder ofte præget af stavefejl og sætninger, der ikke helt giver mening. En bank, et teleselskab eller en online butik skriver typisk sprogligt korrekt, og derfor hjælper sproget dig med at konstatere ægteheden af en phishing e-mail eller en smishing besked.

5. Deadlines: Da svindlere ofte vil have dig til at reagere hurtigt, sætter de typisk en tidsfrist på deres budskab, som ofte er under 48 timer, og som medfører slemme konsekvenser, hvis ikke du reagerer. Derfor kan korte deadlines, også hjælpe dig med at spotte phishing og/eller smishing.

Hvad kan du gøre, hvis du opdager, at du er blevet snydt?

 

Hvis du er blevet narret af svindlere igennem phishing eller smishing, skal du reagere med det samme. Du kan gøre følgende:

- Har du videregivet dine kontooplysninger, eller har du bemærket, at der forsvinder beløb ud af din konto? Så spær din konto med det samme, og meld det til din bank.

- Har du klikket på et link, du ikke burde? Så husk at koble din enhed fra internettet, og få renset din enhed, af en specialist. Vi kan hjælpe dig med at få renset din enhed over telefonen, hvis du har et Chili Security, Chili PC Hjælp eller Chili Cloud abonnement.

- Har du opdaget, at du står over for identitetstyveri? Så meld det straks til politiet, og kontakt folkeregisteret i din kommune, så de kan registrere identitetstyveriet under dit CPR-nummer.

 

Opsummering:

 

- Hav et antivirus program installeret (Chili Security - vores prisvindende antivirus program i verdensklasse)

- Vær opmærksom på afsender, links, anmodning om personlige oplysninger, sproget og deadlines, for at undgå online svindel.

- Reagér hurtigt, hvis du har videregivet dine kontooplysninger, klikket på et link du ikke burde eller ved identitetstyveri.