computer

"RANSOMWARE": SÅDAN UNDGÅR DU DET!

PAS PÅ RANSOMWARE: SÅDAN UNDGÅR DU ET RANSOMWARE ANGREB!

IT-sikkerhed er et emne, der bliver mere og mere relevant samtidig med, at verden bliver mere og mere digitaliseret. Digitaliseringen og internettet har mange fordele, idet de med blot et enkelt klik gør hverdagen betydelig nemmere for os. Dog har denne udvikling også sine ulemper, da det har fået hackerne i gang, og de hver dag udvikler nye metoder til, hvordan de kan svindle internet brugere.

Hackere gør hele tiden brug af diverse metoder for at svindle uskyldige mennesker. Ransomware er en af dem, og er et voksende fænomen blandt mange hacker angreb. Læs videre for at blive klogere på, hvad ransomware er, og hvordan du undgår et ransomware angreb, så du ikke bliver svindlet på nettet!

 

HVAD ER RANSOMWARE?

Ransomware er et slags hacker angreb, som IT-kriminelle gør brug af for at afpresse uskyldige mennesker på nettet til at betale store sum af penge. I bund og grund er ransomware et ondsindet software, som er lavet med henblik på at svindle uskyldige ofre, ved at blokere deres adgang til deres private filer, der er gemt på deres digitale enheder.

Et ransomware angreb starter typisk ved, at et offer klikker på et link i en e-mail, som han/hun ikke burde klikke på. Dette gør, at der downloades malware til offerets enhed. Malware er et ondsindet program, der gør det muligt for hackere at få adgang til deres ofres private filer som billeder, videoer, personfølsomme oplysninger og meget mere.

Når et offer med fejl kommer til at downloade malware, kan hackeren låse pågældende persons filer med henblik på at lokke penge ud af offeret. Det er kun muligt at slippe ud af denne situation og få adgang til sine private filer igen, hvis man betaler det løsesum, som hackeren opkræver, for at gøre filerne tilgængelig for offeret igen.

Dog skal man være opmærksom på, at hackeren sagtens kan snyde en. Det er ikke altid at en hacker låser filerne op igen, når det ønskede sum er overført til hackeren. Derfor er det yderst vigtigt at du undgår et ransomware angreb, så du ikke oplever dette.

KONSEKVENSER VED ET RANSOMWARE ANGREB

Konsekvenserne ved et ransomware angreb kan være meget omfattende. Ikke nok med at man mister adgang til sine private filer og oplysninger, kan man også risikere, at hackerne ikke vil låse filerne op igen, og man derfor bliver lokket til at overføre flere penge til hackeren.

I værste tilfælde kan man risikere, at hackeren bruger offerets private filer og oplysninger til at få adgang til personfølsomme konti og, i værste tilfælde, til at udføre identitetstyveri. Derfor anbefaler vi, at du beskytter dig selv imod ransomware angreb for at sikre, at du ikke står over for en lignende situation med alvorlige konsekvenser.

SÅDAN UNDGÅR DU AT BLIVE SNYDT VED ET RANSOMWARE ANGREB:

Heldigvis er det ret enkelt, at beskytte sig selv imod et ransomware angreb. Det handler bare om at tage sine forholdsregler så man når at handle, inden skaden er sket.

1) Pas på falske e-mails: Som nævnt tidligere sker de fleste ransomware angreb via falske e-mails, hvor bedrageren typisk giver sig ud for at være enten en offentlig eller privat institution som Skat, e-Boks, Nets, Danske Bank eller lignende for at snyde sine ofre. En god huskeregel er, at hverken offentlige eller private institutioner aldrig lige pludselig vil bede dig om at downloade noget til din computer, smartphone eller tablet.

2) Forhold til kritisk over for afsender: Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du står over for et ransomware angreb eller ej, så klik på afsenders e-mailadresse. Indgår der stavefejl eller en masse tal i mailadressen, så er dette også en indikator på, at det er en bedrager, der er ude på at snyde dig. Skulle du ellers være i tvivl, så kan du til en hver tid kontakte banken, hvis det er en bank, som afsender giver sig ud for at være. Brug dog ALDRIG de kontaktoplysninger, der er angivet i mailen. Find i stedet kontaktoplysningerne på bankens hjemmeside.

3) Installer et antivirusprogram: Derudover er det også vigtigt at du har et antivirusprogram installeret på dine enheder. Det er ikke altid, at man er lige opmærksom, når man klikker rundt på nettet og i mails. Vi anbefaler derfor, at du udover at bruge din sunde fornuft, også sikrer dig at du har et antivirusprogram installeret. Antivirusprogrammer kan identificere og blokere ransomware angreb, inden de når at skade din enhed. Et antivirusprogram er yderst vigtigt, da de beskytter dine enheder for diverse digitale virus og trusler.

- Vi anbefaler Chili Security, der ligger i baggrunden og beskytter dig for udefrakommende virus og trusler, når du færdes på nettet. Med sin tovejs firewall filtreres alt inde- og udefrakommende trafik på din enhed. På den måde sikres du en tryg internetoplevelse hver gang, uden at du behøver at bekymre dig om diverse angreb på nettet.

- Køb Chili Security fra kun 39,- pr. måned HER!

HVAD GØR DU, NÅR SKADEN ER SKET?

Hvis du er kommet til at downloade malware, er det vigtigt, at du ikke går i panik. Her er, hvad du kan gøre:

1) Hold hovedet koldt og undgå at gå i panik, så du sikrer dig, at du ikke tager drastiske beslutninger uden at overveje konsekvenserne.

2) Center for Cybersikkerhed anbefaler, at løsesum IKKE betales, da man ved at betale dette beløb bekræfter at ransomware-angrebet virker. Desuden er der ingen garanti for, at du får de rigtige dekrypteringsnøgler til at låse dine data op, samt at hackeren forlader IT-systemerne igen.

3) Når du er ramt af et ransomware angreb, er det vigtigt at du handler hurtigt og fornuftigt. Derfor anbefales det, at du bl.a.:

- Isolerer alle inficerede enheder ved at koble dem fra alle netværk

- Søger hjælp hos sikkerhedseksperter

- Anmelder angrebet til relevante myndigheder og evt. forsikringsselskaber

- Skifter passwords til dine konti

- Bruger viden fra dette angreb til at forbedre beskyttelse af dine enheder. Vi anbefaler, at du selvom skaden er sket, installerer et antivirusprogram, så du undgår, at stå i samme situation igen.

Opsummering:

 

- Pas på falske mails: Bedragere giver sig typisk ud for at være enten en privat eller offentlig institution. Husk at disse aldrig vil bede dig om at downloade noget på din computer. 

- Forhold dig kritisk over for afsender: Klik på afsenders mailadresse. Indgår der stavefejl eller en masse tal, så er dette typisk en indikator på, at en bedrager sandsynligvis prøver på at snyde dig. Ved tvivl, så kontakt afsender. Brug dog ALDRIG de kontaktoplysninger, der er angivet i mailen. Find i stedet kontaktoplysningerne på bankens hjemmeside.

- Hav et antivirusprogram installeret: et antivirusprogram hjælper med at beskytte dine enheder for diverse hackerangreb. Køb Chili Security, der bekæmper digitale trusler og sikrer dig en tryg og virusfri oplevelse på nettet!