computer

Falske webshops: sådan undgår du det! 5 tips!

Markant stigning i antallet af falske webshops!

I takt med den digitale udvikling, handler flere og flere af os på nettet. Dette har digitale svindlere spottet. Derfor ser vi en massiv stigning i antallet af fupbutikker på nettet, der tiltrækker ofrene ved at tilbyde eftertragtede produkter til lave priser.

Nu om dage er det muligt at købe næsten alt på nettet. Hvad end der er tale om tøj, møbler, bøger, elektroniske varer, medicin, kosmetik, billetter eller rejser er danskerne klar til ivrigt at klikke disse ind i deres digitale indkøbskurve. Statistikker viser, at alene i første kvartal af 2020 har 70% af danskerne mellem 16-89 år shoppet på nettet.

Med denne markante stigning af nethandel er kvaliteten og sikkerheden af e-Commerce og online betaling også blevet væsentlig bedre. Men da internettet har mange skjulte fælder og huller, kan man nemt støde på fup og brud i datasikkerheden på trods af den digitale udvikling. Læs videre, for at blive klogere på, hvordan du spotter fupbutikker online, og beskytter dig selv imod digitale svindlere, så du undgår alvorlige konsekvenser, når du shopper på nettet.

Rekordhøj stigning af falske webshops

Ligesom de falske webshops stiger i antal, bliver de også mere avancerede. Derfor kan det være svært at spotte en falsk hjemmeside, da de til forveksling kan ligne troværdige online shops.

Når man ser på undersøgelser, kan man se, at der bliver sat konkrete tal på denne udvikling fupsider på nettet. Den markante udvikling viser en stigning fra 10.000 falske hjemmesider i 2018 til 150.000 falske hjemmesider i 2019.

Konsekvenser ved nethandel svindel

Svindel på nettet kan have alvorlige konsekvenser for offeret. Der kan være tale om alt fra videregivelse af personfølsomme oplysninger og identitetstyveri til tab af store sum penge, som man ikke kan få tilbage igen.

 

Typer af svindel på falske webshops

 • Varen du modtager, er i ringe kvalitet eller afspejler ikke de produktbilleder og beskrivelser, som er angivet på hjemmesiden
 • Du modtager aldrig din ordre
 • Mærkevarer, der sælges til lave priser
 • Dine kort- og kontooplysninger som du oplyste ved dit køb, sælges enten videre til andre svindlere eller bruges til at købe andet på nettet

Yderligere er der også et populært begreb, der hedder livephishing, som du skal være opmærksom på. Ved livephishing tror du, at du er ved at købe en vare på en bestemt hjemmeside, mens svindlerne er i gang med at bruge dine kortoplysninger på et andet køb bag skærmen, der typisk er dyrere, og foregår på en helt anden webshop. Ikke nok med det, leveres den vare du har betalt for også til svindlerens adresse.

Sådan undgår du at blive snydt på falske webshops

Uanset om svindlerne gør brug af den ene eller anden type af nethandel svindel, er der bestemte ting, du kan være opmærksom på, for at undgå at blive snydt, når du shopper online.

Fupbutikker ser ofte ægte ud ved første øjekast. Dog kan du typisk afsløre, at der er tale om svindel, ved at være opmærksom på følgende 5 faktorer:

 1. Sproglige fejl og skæve priser

Mange falske webshops bliver oversat til en del forskellige sprog, og dette bruger hackerne computere til. Derfor er falske online butikker ofte præget af sproglige fejl og skæve priser (fx 572,36 kr.), der er regnet om fra udenlandske valutaer.

 1. Manglende ”om os” side

En anden indikation på snyd kan være manglende eller ikke fyldestgørende ”om os” side. Da svindlerne har til formål at indsamle ofrenes private oplysninger, gør de sig sjældent umage på detaljerne. Ægte webshops har ofte en historie bag sig, som de gerne vil kommunikere ud til deres målgruppe. Undgå derfor at købe på hjemmesider, hvis ”om os” siden ikke eksisterer, ikke er fyldestgørende eller mangler kontaktinformationer.

 1. Overensstemmelse imellem web-adresse og butiksnavn

Hackere overtager ofte gamle web-adresser, der ikke stemmer overens med varerne eller brandnavnet. Tjek derfor altid om brandnavnet og web-adressen stemmer overens. Nogle online fupbutikker prøver også at imitere udenlandske butikker med mindre stavefejl. Vær derfor også opmærksom på om, der forekommer stavefejl eller tal i web-adressen, der ikke giver mening.

 1. Mærkevarer, der sælges billigt

De fleste falske webbutikker prøver at snyde deres ofre, ved at sælge mærkevarer til meget billige priser. Disse kan være alt fra tøj og sko til kosmetiske produkter. Tjek for en sikkerhedsskyld om samme vare sælges til en helt anden pris på andre hjemmesider. Er der tale om alt for store besparelser, så står du højst sandsynligt over for fup.

 1. Ændring af butiksnavn og pris i bekræftelsesbeskeden

Husk at se bekræftelsesbeskeden fra NETS grundigt igennem, inden du godkender dit køb. Er der ikke overensstemmelse imellem beløbet og webshoppens navn, så står du muligvis over for livephishing. Godkend ikke købet i dette tilfælde, og kom straks væk fra hjemmesiden.

Yderligere faktorer, der hjælper med at indikere webhandel snyd

Kundeanmeldelser kan også hjælpe med at spotte, hvorvidt en hjemmeside er troværdig eller ej. Husk derfor altid at Google hjemmesiden og tjekke deres anmeldelser på enten Google eller Trustpilot. På den måde kan du få et indblik i, hvad andre kunder har haft af oplevelser med samme webshop, hvilket kan råde dig til enten at foretage et køb eller undgå pågældende online shop.

Handler du på en dansk hjemmeside, så husk at holde øje med e-mærket. E-mærket er en dansk certificeringsordning, der certificerer danske webbutikker, hvis de er sikre at handle på.

 

Hav et antivirusprogram installeret!

Husk at have et antivirusprogram installeret på din enhed, så du sikrer dig, at udefrakommende angreb og trusler straks blokeres i tilfælde af, at svindlerne prøver at hacke sig ind på din enhed.

Med Chili Securitys prisbelønnede teknologi i verdensklasse sikres du 24/7 beskyttelse imod hackerangreb på din enhed. Chili Security kører altid i baggrunden, når du bruger din enhed, og beskytter dig for digitale virus og trusler, når du er på nettet! Køb HER fra kun 39 kr. pr. måned!

 

Opsummering

 • Pas på sproglige fejl og skæve priser på hjemmesider
 • Manglende ”om os” side
 • Ingen overensstemmelse i mellem webadresse og butiksnavn
 • Mærkevarer, der sælges til lave priser
 • Ændring af butiksnavn og pris i bekræftelsesbeskeden

 

Tjek også anmeldelser på Google eller Trustpilot og hold øje med e-mærket. Husk at installere Chili Security, der altid kører i baggrunden og beskytter din enhed for kun 39 kr. pr. måned!

 

Kilder: Danmarks Statistik, Dansk Erhverv, SikkerDigital & e-mærket