computer

6 tip for sikker online shopping!

SHOPPER DU OGSÅ TIT ONLINE? HER ER 6 TIPS FOR SIKKER ONLINE SHOPPING!

Vi lever i en tid, hvor alt bliver mere og mere digitalt. Som et resultat af dette, rykker vi på mange områder over på det digitale i vores hverdag, og online shopping er ikke en udtagelse. 

Undersøgelser viser, at danskere især har ændret deres købsvaner det seneste år, ved at handle mere på nettet. En undersøgelse, der er foretaget af Danmarks Statistik, viser at alene i første kvartal af 2020 har 70 procent af alle danskere mellem 16 til 89 år shoppet på nettet (læs mere her). Tallene viser, overraskende nok, at det især er blandt de ældre, at e-handel er blevet en mere udbredt tendens.

Med denne markante stigning af online shopping er sikkerheden og kvaliteten af e-Commerce og online betaling også blevet betydelig bedre. Men da internettet har mange fælder, skal man tage højde for, at man sagtens kan støde på brud i datasikkerheden (læs mere her), når man shopper online.

I den anledning opstår spørgsmålene; Hvad bør en sikkerhedsbevidst forbruger gøre? Bør man undgå online shopping helt? Eller bør man kun betale i fysiske butikker med sedler og mønter? Bare rolig – nedenfor har vi samlet 5 tips til dig, som kan sikre dig en tryg online shopping oplevelse.

 

1) Shop på hjemmesider, du kender

Online shopping er både lettere, hurtigere og ofte billigere end at shoppe i butikkerne. Man kan browse lige det man ønsker fra sin computer, smartphone og/eller tablet, og købe det man kan lide med blot et enkelt klik. Da online shopping er et voksende fænomen, har vi i dette blog post samlet et par anbefalinger til sikker e-handel.

Et godt tip er at handle på hjemmesider, som du allerede er bekendt med, ellers bør du prioritere at købe fra velkendte hjemmesider. Dog kan disse sider også være falske. Hold derfor øje med stavefejl, da dette er en typisk indikator for snyd, eller tjek eventuelt Trustpilot, for at se hvad andre forbrugere siger omkring den hjemmeside, som du overvejer at købe fra.

Et andet godt tip er at gøre brug af tredje parts betalingsmetoder, som for eksempel PayPal og MobilePay, hvis der er mulighed for dette, da tredje parts betalingsmetoder fungerer som et ekstra sikkerhedslag mellem forbrugere og potentielle hackere.

Desuden er det også vigtigt, at du har et antivirus program installeret på din enhed, der kan blokere udefrakommende virus og trusler. Mangler du et antivirus program? Så læs mere om Chili Security, vores prisvindende antivirus program i verdensklasse, der alene i 2020 har bekæmpet 700.000 online trusler, og sikret vores kunder en tryg internet oplevelse.

 

2) Hold øje med e-mærket!

Husk at holde øje med e-mærket, som er en dansk certificeringsordning, der har til formål at sikre en tillidsfuld e-handel mellem kunder og erhvervsdrivende. Hjemmesider med et e-mærke certifikat, opfylder derfor kravene for sikker online handel, hvor du trygt kan shoppe, det du ønsker.  

3) Brug et sikkert netværk, når du shopper online

Gratis og offentligt tilgængelig Wi-Fi kan være utroligt fristende at bruge, især når man er på farten. Desværre må vi informere dig om, at offentlig tilgængelig internet er utrolig usikkert at bruge, da der er stor risiko for, at en hacker der befinder sig i nærheden, har sat et falsk Wi-Fi spot op. Logger du ind på dette falske netværk, risikerer du, at hackeren kan følge med i din online færden samt stjæle dine personfølsomme oplysninger.

En god huskeregel er; hvis en hver kan gøre brug af et netværk, så kan der også være nogen med dårlige intentioner i blandt disse. Derfor bør du passe på med at tilslutte dig offentligt tilgængelig Wi-Fi, selv hvis det kræver et password for at logge ind, da du højst sandsynligt ikke er den eneste, der har fået adgang til denne password. Men sidder du i en situation, hvor du ikke har andre muligheder end at gøre brug af offentligt netværk, når du shopper online, så vær sikker på, at du har en VPN, som du kan slå til.

 

4) Gør brug af en VPN, for sikker nethandel

VPN er et must, hvis du ikke kan undvære at bruge offentligt tilgængelig Wi-Fi. VPN hjælper med at kryptere dine personlige informationer, og gør det derfor mere sikkert at shoppe online igennem offentligt Wi-Fi, da en VPN gør at hverken dine log-in oplysninger, kredit kort oplysninger, adresse eller andre personfølsomme oplysninger kan spores. 

Husk derfor at gøre brug af en VPN, hvis du er hyppig bruger af gratis Wi-Fi, så du sikrer at dine personlige oplysninger ikke havner hos de forkerte hænder.

 

5) Pas på med at dele personfølsomme oplysninger

Pas på med at dele dine personfølsomme oplysninger på nettet. Hvis en hjemmeside som du shopper på spørger ind til dit CPR-nummer, navnet på din første skole, din indkomst eller dit kæledyrs navn, så forlad hurtigt siden. Hackere prøver typisk at få fat i den slags information, for at få adgang til dine personlige konti. 

E-handels hjemmesider spørger typisk kun ind til den information, de har brug for, for at kunne gennemføre en ordre. Disse informationer begrænser sig ofte kun til navn, adresse, e-mail adresse og kreditkort oplysninger. Forhold dig derfor kritisk, hvis hjemmesiden spørger ind til mere end det.

 

6) Tjek dine bankoverførsler jævnligt

Det sidste gode tip er, at det altid er en god idé at holde øje med dine bankoverførsler med jævne mellemrum, for at være sikker på, at der ikke er nogle mistænkelige betalinger ind i mellem. Hold især øje med dine overførsler på din netbank under tider med forhøjet shopping aktivitet som for eksempel jul.

Hvis noget ser mistænkeligt ud, så undersøg det nærmere med det samme. Støder du på en overførsel, som du ikke kan genkende, så kontakt straks din bank, og snak med en professionel, der kan vejlede dig, og spærre dit kort.

 

Opsummering:

 

- Shop på hjemmesider du er bekendt med, og gør brug af TrustPilot. Vælg tredjeparts betalingsmetoder. Hav et antivirus program installeret.

- Hold øje med e-mærket!

- Undgå så vidt muligt at gøre brug af offentligt tilgængeligt netværk som gratis Wi-Fi.

- Gør brug af VPN, hvis du står i en situation hvor du ikke har andre netværksmuligheder end offentligt Wi-Fi.

- Undgå at dele personfølsomme oplysninger

- Tjek dine bankoverførsler jævnligt, og husk at rapportere en ukendt overførsel, og spær dit kort, ved noget mistænkeligt.